Zeggeteki: Start2Share

Het is voor heel wat jongeren moeilijk om zich kwetsbaar op te stellen. ZEGGETEKI-Start2Share maakt gevoelens en kwetsbaarheid bespreekbaar in een veilige omgeving. Het is een uitnodiging om écht te spreken en écht te luisteren en kadert binnen de campagne Warme William en Warme Stad.

De titel ‘Zeggeteki’ was oorspronkelijk het thema van het Glazen Jeugdhuis in 2018 en werd later door ons gekozen als projectnaam. Naar aanleiding van het verlies van hun vriend E.V. en hun nood om hiermee op een open manier om te gaan, wilden de toenmalige trekkers van het Glazen Jeugdhuis (Bauke, Gilles, Ewout en Juliette) bij jongeren het belang van praten over gevoelens benadrukken. De opbrengst van dat event schonken ze integraal naar onze vzw ’t SchildPad.
In datzelfde jaar organiseerden De Kittebitters een loopactie in het kader van de Warmste Week, ook naar aanleiding van een persoonlijk verlies via zelfdoding. Het verzamelde bedrag schonken ze aan de zelfmoordlijn en aan onze vzw.

Deze budgetten en het thema zelfdoding vormden de concrete start van het project ZEGGETEKI-Start2Share, dat tevens van Poperinge een ‘Warme Stad’ maakt door kwetsbaarheid bij jongeren bespreekbaar te maken in een veilige omgeving. Dankzij subsidies van Lions Club Ieper-Poperinge en Warme Stad Poperinge (via Fonds GaVoorGeluk) konden we hier een volwaardig project van maken.

Onze realisaties:

Via een promo-filmpje maakten we Warme William en Zeggeteki bekend bij het bredere publiek.

Daarna volgden 24 workshops, waaraan 330 jongeren deelnamen, met dank aan de scholen.

Via Odisee co-Hogeschool werden de workshops geëvalueerd door de deelnemers en onderzocht op effectiviteit. Ook het welbevinden en de suïcidaliteit werd bevraagd. Hieronder lees je de belangrijkste conclusies. Het uitgebreide verslag kun je opvragen via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

  • Tussen de 15 en 25% van de jongeren ervaart een laag psychisch welbevinden en 1 op 5 heeft het afgelopen jaar een doodswens gehad.
  • 90% van de jongeren ervaarde de workshop als veilig, 80% vond de workshop zinvol en leerrijk en 72% vindt het belangrijk dat dit een jaarlijks aanbod wordt binnen de schoolcontext.
  • Hieruit blijkt een reële nood aan initiatieven zoals S2S die zich inzetten voor het leren omgaan met emotionele problemen bij jongeren.
  • De workshop heeft een positief effect op vlak van kennis van het hulpverleningsaanbod en de intentie om formele hulp te zoeken. Zo werd na de workshop de eerstelijnspsychologe van Poperinge, het JAC, Lumi en teleonthaal voor het eerst gecontacteerd.

't Schildpad 
Voor een aanmelding of meer info kunt u ons mailen op info@tschildpad.be

 

logo 300 short

Ruth Kaesteker
Veurnestraat 29 8970 Poperinge 
0492/39 64 39

 Enkel op afspraak!

Sofie Vanderhaeghe
Westouterstraat 77 8970 8970 Poperinge 
0473/35 36 08

 Enkel op afspraak!